Choď na obsah Choď na menu

EURO DOG SHOW 2012

 Pri plánovaní výstav  sa  vždy snažíme rovnomerne  rozdeliť výstavy, ktoré navštívime  medzi obidvoch bratov Amiga a Armanda. Na tohtoročnú  World Dog Show v Salzburgu v máji  cestoval Amigo, kde dosiahol vynikajúci výsledok- v triede otvorenej bol ohodnotený rozhodcom pánom Vondroušom z Českej republiky známkou výborny 2 a RES CACA a tým bola Euro Dog Show automaticky vyhradená pre Armanda.

Európska výstava 2012  sa konala  v dňoch 5. až 7. októbra  v rumunskom hlavnom meste Bukurešti. Celkovo bolo v Bukurešti  prihlásených  6123 psov, z  toho z bývalého Československa  sa prihlásilo celkom 133 jedincov z Čiech a 57 zo Slovenska.  Organizátori očakávali takmer dvojnásobnú účasť, no ako sa blížil koniec tretej uzávierky bolo jasné, že ich predstava sa nenaplní. Z toho dôvodu sa znížil aj počet pôvodne delegovaných rozhodcov a pyrenejské horské psy v počte 6 (5 psov a jedna suka) boli pridelené na  posudzovanie portugalskému  rozhodcovi  Luis Pinto Teixeirovi.

Do Bukurešti sme sa vybrali  v piatok skoro ráno, čakala nás podľa GPS skoro 13 hodinová cesta.  Predvýstavnú úpravu Armanda,  ako pred každou výstavou mala na starosti profesionálny  handler  Denisa Klesniaková. Hoci niektorí chovatelia pyrenejských horských psov kúpanie neuznávajú, my vždy pred výstavou psíky vykúpeme a aj teraz  bol Armando čerstvo okúpaný a čistý. Výstava je predovšetkým hodnotenie exteriéru psa a zanedbaný  a špinavý pes nebudí dobrý dojem ani u divákov a väčšinou ani u rozhodcov.

Cesta cez južné Slovensko a Maďarsko ubehla veľmi rýchlo, na maďarsko-rumunských hraniciach sme sa len krátko zdržali, keď  sa colníci  pýtali na Armanda, a vychválili jeho vzhľad. Prvý dojem z rumunských ciest bol vynikajúci. Pred  Aradom sme odbočili na  čerstvo budovanú diaľnicu  a začali sme žartovať, že za chvíľočku sme v Bukurešti. Zhruba po 50  km sa novovybudovaný úsek skončil a cesta pokračovala na moje prekvapenie po  kvalitných cestách, avšak cestovná rýchlosť sa viditeľne znížila. Najväčším problémom boli pravidelné zastávky a  prítomnosť túlavých psov a to na každom parkovisku, každej pumpe proste všade. Nie že by mal Armando problém, okamžite po vystúpení z auta zaujal bojové postavenie avšak nejaký psí súboj a hlavnú cenu v podobe psích bĺch sme nechceli riskovať. Do rumunského hlavného mesta sme dorazili večer okolo  ôsmej a ubytovali sme sa v  modernom hoteli Starlight suites, ktorý akceptoval aj prítomnosť veľkých domácich miláčikov.

Pri večernom venčení v uliciach Bukurešti nás na každom kroku oslovovali miestni bezdomovci obklopení svojimi psami súdiac, že máme síce veľkého a bieleho psa, ale sme  spriaznené duše.

V sobotu ráno sme sa presunuli na  pomerne nové a moderné výstavisko ROMEXPO.

Veľkým prekvapením  nielen pre mňa ale asi pre všetkých vystavovateľov na EURO DOG SHOW bola prítomnosť neustálych miestami až absurdných poplatkov - nekresťanské poplatky za parkovanie, za katalóg, za ceny, za diplom... snáď akoby sa mal z poplatkov znížiť deficit rumunského štátneho rozpočtu.

Posudzovanie PHP začalo okolo 11 hod a v triede šampiónov sme mali konkurenta z nórskej chovnej stanice Cubilon - Cubilon's Pavel Preferable zhodou okolností brata  importovaného  PHP Pascala , ktorý žije v komárňanskej CHS Cuteberry.

Armando spolu s handlerkou Denisou sa vynikajúco   zosúladili a víťazstvo v triede po dlhšej úvahe portugalského rozhodcu bolo pridelené Armandovi.   O Európskeho víťaza sme  súťažili s pekným pyrenejákom z maďarskej chovnej stanice Demoiselle, presne toho istého mal v triede otvorenej  v Salzburgu Amigo. Dúfal som, že história sa zopakuje  a Armando napodobní svojho brata, čo sa  nakoniec stalo realitou a Armando získal titul European winner 2012 .Titul BOB  puppy získal Hugo Boss du Neouvielle.

Hotel sme mali rezervovaný na jednu noc a po zistení, že predpokladané pokračovanie výstavy  o BOG sa začne okolo 19 hod, nás vôbec nelákala predstava  celonočného cestovania späť. Vypýtali sme si posudok a  so sympatickou dámou z výstavnej kancelárie som sa po zaplatení predpísaného poplatku za rumunského šampióna  dohodol, že posudok aj diplom mi pošle poštou.

Na moje prekvapenie dodnes mi posudok s diplomom neposlali hoci som ich niekoľkokrát o to žiadal, dokonca som požiadal o pomoc predsedu rumunskej kynologickej  asociácie pána  Cristiana Ştefănescu.

Po tejto žiadosti mi prišla správa, že dokumenty mi už poslali takže trpezlivo čakám.

Moje doporučenie? Ak sa zúčastniť rumunskej výstavy tak určite  bližšie ako v Bukurešti, možno o niekoľko rokov, keď sa dokončí diaľnica do Bukurešti,  tak cesta bude jednoduchšia a rýchlejšia. Pri vybavovaní certifikátu alebo diplomu sa určite nespoliehať, že rumunská asociácia pošle dokumenty ale radšej  nejaké hodiny obetovať a vybaviť všetko na mieste.

Celkovo už aj vzhľadom na to, že sme získali titul Európskeho víťaza však cestu na výstavu  a vynaložené prostriedky neľutujem, predsa  len európska výstava  nie je každý deň a na  úspech z výstavy  budem dlho  spomínať.