Choď na obsah Choď na menu

PHP

 Pyrenejský horský pes pochádza z francúzskej časti Pyrenejského pohoria. Názor na pôvod pyrenejského horského psa nie je jednoznačný, pyrenejské horské psy žijú v pyrenejských horách od nepamäti. Mnoho odborníkov si myslí, že tento francúzsky pes má pôvod v ázijských pastierskych psoch, ktoré sa dostávali do kultúrnych oblastí Európy už v staroveku. Pyrenejský horský pes bol formovaný drsnými podmienkami horských oblastí a jeho hlavnou úlohou bola obrana stád ovcí a hovädzieho dobytka voči zlodejom, vlkom a medveďom. Ako ochranu hrdla psa pred zubmi predátorov používali pastieri železný obojok, ktorý mal ostré tŕňe. V 17 storočí sa pyrenejský horský pes dostáva do povedomie verejnosti. Následníka francúzskeho trónu a neskoršieho panovníka Ludovíta XVI plemeno tak okúzlilo, že jedného pyrenejskeho horského psa si so sebou odviezol do Louvru, čím sa stal pyrenejský horský pes určitým stelesnením spoločenského stavu.

Amigo od Malšských Brehú - Amigo je typický pyrenejský horský pes, milý, priateľský, absolútne nekonfliktný, nepotrebuje si dokazovať kto je vodcom svorky,  miluje deti a kontakt s ľuďmi, jeho poslušnosť je na úrovni nemeckých ovčiakov. Pri každom konflikte ustúpi, beda však tomu kto prekročí Amigom určenú hranicu. Bol som svedkom, keď Amigo mal len jeden rok a napadol ho 4 ročný a mohutný československý vlčiak. Dookola lietali biele aj sivé chlpy, Súboj skončil nerozhodne a vlčiak mal šťastie, že sme psov zavčasu oddelili a brata Armanda pevne držali.

Armando od Malšských břehú - zvládnuť 60 kilogramov Armanda je troška tažšie, je to absolútne nezávislý pastiersky pes, ktorému nikto nemôže brnkať po nose,(samozrejme okrem brata Amiga, ktorý ho vždy spacifikuje) a poslúcha jedine vtedy, keď vyhodnotí situáciu, že mu to vyhovuje.

Obidvaja bratia absolvovali základný výcvik vo výcvikovej škole Lovelydog. Všetky cviky zvládnu na výbornú avšak ako hovoria cvičiteľky Janka a Denisa Amigo aj s Armandom vzhľadom na mohutnosť a to, že sú pastierske psy majú 10 sekúnd naviac ako ostatné psy aby vykonali predpísaný cvik.